Sygeplejersken der blev akupunktør
Efter tyve år som sygeplejerske har Majbrith taget springet over i det alternative
Af Carl Riisgaard
Foto Gert Blume
– Ligemeget hvor meget, jeg som sygeplejerske har stukket i folk med nåle tidligere, så må jeg som akupunktur idag ikke stikke med nåle andet end at der er en lægelig supervisor bag mig. Årsagen er, at man gennembryder huden og det er et kirurgisk indbreb. Her kunne enhver læge, også de, der ikke har kendskab til akupunktur, i princippet være supervisor for mig, hvor mit held er, at jeg som supervisor har en læge, der også kender til akupunktur, idet han har gået på mit hold.
Sådan forklarer Majbrith Knudsen en del af hendes arbejdsbetingelser, efter at hun sidst på sommeren etablerede sig med Akupunkturklinikken på sin og familiens bopæl i Alminde. Udover akupunktur giver hun også ion- og magnetfeltresonansterapi og homøopati ligesom hun er igang med en uddannelse som heilpraktiker.
Med ionterapi arbejder man med væskebalancen i kroppens celler samt optimerer cellernes pH. hvorved f. eks. ens lungekapacitet øges, ligesom den modvirker betændelsestilstande i de øvre luftveje. Magnetfeltsterapi er effektiv mod sygdomme i bevægeapparatet, noget en del sportsfolk kan være præget af. Behandlingen foregår i liggende stilling på en madras. Madrassen, som kan føles varm, da magnetfeltresonansterapien går ind og øger blod forsyningen til cellerne og dermed forbedrer cellestofskiftet. I øvrigt et system der er godt til styrkelse af immunforsvaret, spændte muskler og som øger kroppens præstationsevne, en anden vigtig grund til at sportsfolk bruger systemet.
Så Majbrith Knudsen satser som alternativ behandler bredt. For hende er det et skift, efter at hun i tyve år har arbejdet som sygeplejerske. Dette gør hun stadig, dels på Kolding Sygehus, dels gennem de jobs, hun får via et vikarbureau. Men man skal ikke tale med hende i lang tid før man opdager, at det alternative altid har haft en stor plads i hendes hjerte, man får endda fornemmelsen af, at hun inde i sin bevidsthed altid har rummet den behandlingsverden som en skabslignende tilstand. Op til, at Maibrith Knudsen etablerede sig som selvstændig, har familien bygget til i deres hus på Egeparken 47 i Alminde, hvorved de to klinikker udgør tilbygningen
På den måde bliver hun et synligt eksempel på den udvikling, det alternative er ude i, og som fornylig er kortlagt nationalt i Alternativhåndbogen. Tilsyneladende er det alternative stærkt koncentreret i Kolding og omegn af trekantsområdet, idet der i dette område iflg. fagfolk findes hele 13 heilpraktikere, hvor der f.eks. i Odense kun er to. I Alternativhåndbogen oplyses det videre, at der i 2000 var 885.000 danskere, der benyttede sig af det alternative, et tal der i 2001 steg til over en million, så der er mere end grøde i den behandlingsopfattelse.
Det hele menneske
– Jeg har det ikke dårligt med sygehusverdenen, og hverken den alternative verden eller sygehusverdenen kan stå alene, forklarer hun situationen som hun ser den idag og efter at vi har oplyst hende om de aktuelle facts.
– Jeg oplever, at patienterne nu mere tør sige, at de også bruger alternativ behandling hvor de for ti-femten år siden var decideret bange for det.
Føler du dig så som det etableredes forlængede arm, fordi du kan give akupunktur?
– Jeg føler, at jeg kan give en anden side end det, man kan sige, hører ind under det etablerede. Via det etablerede kan du f. eks. gå til din læge, fordi du har et eller andet med øjnene, kæben, halsen, maven og knæene og så blive sendt rundt i systemet til diverse specialister. Her kan du med akupunkturen gå ind og se en sammen hæng i tingene med kendskabet til meridianbanernes forløb og kendskab til de kinesiske love.
– Så det er en mere helhedsorienteret måde at se tingene på. Dermed siger jeg ikke, at det ikke er godt, at man indenfor det etablerede ikke er dygtige på nogle områder, for det er man. Men indenfor akupukturen bliver du betragtet som et helt menneske, hvor man kombinerer det fysiske med det psykiske, siger Majbrith Knudsen om akupunkturen, der beskæftiger sig med smerter i bevægeapparatet, mavetarm problemer, barnløshed, astma menstruations problemer, hudlidelser osv. osv.
– Den største del af mit akupunkturhold har været sygeplejersker. Men der har også været en kiropraktor, en læge og en fysioterapeut, og det tror jeg skyldes, at man indenfor det etablerede går ud fra, at akupunkturen er det mest anerkendte.
Maibrith Knudsen mangler 2½ år endnu, inden hun også kan kalde sig for heilpraktiker. Her er der dog stadig så meget af det etableredes blod i hende, at hun kalder de pletter i iris, som etablerede heilpraktikere kan se på i deres irisanalyse, for “henvisningstegn” til et svagt organ, og hvor hun altså ikke bare pr. automatik tager det for givet, at det er der, en opbygning skal starte fra.
Din lærer, Kenn Øhlenschlæger (der indtil årsskiftet var medindehaver af Euro Helse Klinikken, red.) har i en tidligere TV-udsendelse Fjenden flytter Ind, f. eks. talt om, at han i en irisanalyse kunne konstatere, at en patients forfædre havde psyfilis. Kan du som etableret forstå det, mange heilpraktikere kan se?
– Ja, det er jo noget, vi har med i arv og miljø fra tidligere, ligesom nogle ting til os er nogle medfødte energier fra vores forfædre. Men indrømmet, indenfor det etablerede har man ikke det apparatur der skal til for at undersøge disse ting, der nøjes man med at spørge efter, om patienten i sin familie kender til sukkersyge, hjerte/kar-sygdomme eller kræft og så blot tage det ad notam.
Når du har de forbehold for det etablerede, er det alternative så ikke et slaraffenland at komme til?
– Jo, det er da spændende, fordi det handler om hvad jeg kan gøre og om jeg kan hjælpe vedkommende, ligesom jeg har det godt med at kunne arbejde med det hele menneske
Tidligere har jeg nok haft øjne for tingene på en anden måde, end jeg har idag, men jeg har affundet mig. Hvis jeg er i sygehusverdenen, så arbejder jeg under de præmisser, de har der, altså den opdeling der er der og hvad tiden tillader. mens det, jeg arbejder med herhjemme er det hele menneske og altid ved første behandling kommer hele vejen rundt både fysisk og psykisk.
Jeg tror, der kommer meget mere samarbejde mellem det etablerede og det alternative, det kræver patienterne simpelthen.